Fitnes

0
1789

Nekaj vaj, ki pomagajo meni do večje funkcionalnosti.

Vsako leto Parkinson pokaže drugi obraz. Za vzdrževanje psihofizičnih sposobnosti je potrebno vedno več truda. Predvsem pa disciplino, da skrbiš za vsakodnevno rekreacijo, raztezne vaje in psihofizično podporo. Po novem letu se je pojavil občutek “ne gre več“. Potrebna je bila velika samodisciplina, pomoč rehabilitacijskih centrov, zdravnikov,  prijateljev in družinskih članov, da sem se ponovno postavil na noge. 

Na žalost javnost premalo pozna, težave naše bolezni. Zato smo prepuščeni svoji iznajdljivosti in sposobnosti, da se prebijamo skozi dan in zvečer zaspimo z občutkom, bilo je lepo. 

V kolikor bi bile težave in uspehi Parkinsonovcev zbrani in dostopni javnosti se nama z ženo nebi bilo vsakič potrebno spopadati z neznanim.

 

  • tekaška steza 10 d0 20 min
  • vaje za ravnotežje 30 do 40 min
  • fitnes vaje – prirejene za mene 30 min

Beseda fitnes ne pomeni vedno napenjanje mišic do skrajnih meja. Lahko je prijeten prostor za telovadbo in razgibavanje. Od osebja in obiskovalcev sem si nabral veliko izkušenj. Vaje in treninge pridno sledim in ko opazim vajo, katera je zame primerna (seveda prirejena) začnem s treningom. V domači dnevni sobi se da pridno telovaditi. Nastanejo pa določene težave ko enkrat prerasteš prostor.