Komunikator

0
158

 


Prvo se je začelo z izgubo pisave, postala je tako majhna, da tudi sam nisem več znal prebrati, kaj sem napisal. V zadnjih dveh – treh letih mi je odpovedal še govor. Leta 2021 sem bil sprejet v dnevni hospital v Sočo, kjer sem imel tudi logopedsko obravnavo. Prvič sem se spoznal z komunikatorjem. 

Težave z govorom so se začele pred tremi-štirimi leti. Prvo s prekinitvami in momljanjem. Pozneje sem moral ponavljati povedano. V Soči sem poiskal pomoč pri logopedih. Po opravljenih testih smo ugotovili, da potrebujem komunikator. Ker se mi je pa stanje občutno poslabšalo, sem se ponovno naročil na pregled. Ugotovljeno je bilo, da  moj komunikator ne zadošča mojim potrebam. Bil sem obveščen, da je mogoče pridobiti hitrejši, predvsem pa hitreje odziven komunikator. Zdaj mi je v komunikaciji malo lažje. Ko mi naraste adrenalin ali pa sem jezen še lahko povem kakšno besedo razločno, kar je pa vedno redkeje. Predvsem je moj govor zelo odvisen od usklajene sposobnosti dihanja in količine sline, ki se mi nabira v ustih.  

TEŽAVE DELIM NA TRI  STOPNJE

1.v letu 2019 občasno slabše razumljivo izražanje, drugače ni večjih težav. Žena na začetku misli, da je nekaj narobe z njenim sluhom.

2. Drugi me ne razumejo – sprašujem se, zakaj me ne razumejo. Jaz mislim, da govorim še dovolj razločno.  Jezi me ponavljanje  besed. 2020

3. Večkratno ponavljanje – glasovi nerazumljivi. Občasno še sam sebe ne razumem, kaj želim povedati. 2021, Težave se stopnjujejo. Vedno težje je prepoznati besede. Komunikacija postaja nemogoča. Veliko energije in časa vzame  vsaka beseda.

Z vajami poskušam ohraniti vsaj delček govora, ki mi je še ostal. Vaje so zelo enostavne, pa vseeno jih sam ne morem izvajati. Pri tem potrebujem pomoč – vodenje, predvsem pa vzpodbudo. 

Komunikator je ena od možnosti komunikacije. V kolikor želimo enostavno in hitro komunicirati potrebujem enostaven in hitro odziven komunikator. Zamenjava z novejšim komunikatorjem mi je odpravilo veliko pomanjkljivosti.  

 

 

KOMENTARJI

Prosimo vnesite svoj komentar!
Ime: