Partner – družina – prijatelji

0
1622

Odkar imam potrjeno diagnozo Parkinson +,    Msa ni nobenega dvoma, da imajo zdravila pri meni minimalni učinek, včasih celo poslabšajo stanje.

Prepuščen sem lastni iznajlivosti skupaj z Mojco in pomoči prijateljev, znancev in družinskih članov. Samo nesebična  pomoč in razumevanje partnerja pripelje do rezultatatov. Trenutki, katere nama posvetijo družinski člani in prijatelji so velik delček v mozajiku adrenalina katerega potrebujem. Adrenalin in aktivno življenje je edino kar me drži pokonci. Na tej poti sva bila deležna pozornosti in pomoči veliko posameznimov, kateri niso dvomili v naju temveč so nesebično pomagali.

Stalna aktivnost mi pomaga vzdrževati kondicijo katera je potrebna čez dan. V preteklosti sem bil aktiven na mnogo podtočij, tako da mi sedaj v teh  težavnih obdobjih nekoliko lažje.

Napovedi napredovanja te bolezni so zastrašujoča. Glede na to, da sem še vedno aktiven je pot katero sem izbral pravilna. Do leta 2017 sem  vzdrževal kondicijo, do te mere, da sem bil sposoben upravljati življensko potrebne funkcije.

S padci in poškodbami je postalo nemogoče, da sam izvajam program, kateri se je v 6 letih pokazal kot uspešen. Iskala sva možnosti in rešitve kako umogočiti zadostno vzdrževanje kondicije. Začasna rešitev  bi bila, če bi se Mojca zaposlila za 4 ure. Kar pa bi pomenilo zmanjšanje samoplačniških terapij. Sedaj to ne bi bilo več dovolj.

Na najino srečo je s 1.1.2019 uvedena osebna asistenca. Bilo je kar nekaj dvomov kako bom deloval pod nadzorom. Ker se je stanje vidno poslabšalo nisem bli več zmožen sam varno preživeti dopoldne.

Samostojno  izvajanje vaj je postalo neizvedlivo zaradi padcev, saj pogosto sam ne morem vstati. Hoja brez pomoči je zelo otežkočena.

Za higijeno in odvajanje potrebujem pomoč. Prehrana je postala počasna in nesigurna.

Zlomjena klučnica in razbita – šivana glava sta bila signal,  da sam ne zmorem več.

Začela sva  zbirati podatke in se odločila, da tako ne gre. Pomoč je nujna.

Pred cca tremi meseci sva podala vlogo za osebno asistenco, katero sem pridobil.

Pozitivni rezultati katere dosegam so zelo obetavni.

Ker ne želim, da bo moje pisanje izgledalo kot hvala sem pripravljen te izkušnje deliti osebno. Upam, da moje pisanje vzpodbudi še koga, da bo podal svoje izkušnje.

Lahko rečem, da živim  in nisem samo živ.

Hvala vsem, ki si vzamete trenutek časa in nama pomagate. Stavek za prijatelje si je treba čas vzet ( je dobnil nov pomen). 

 

 

 

KOMENTARJI

Prosimo vnesite svoj komentar!
Ime: