Pretočnost

0
1925

Najino geslo zdravja je PRETOČNOST. Celice, ki lahko prejemajo in oddajajo brez ovir, so zdrave celice. Pravo razmerje med sprejemanjem in oddajanjem predstavlja vzpostavitev ravnovesja. Kaj vse  stoji na poti, da pretočnosti ni?

Kaj ima skupnega kronična rana s Parkinsonovo boleznijo. Veliko ali celo vse.

Kaj je kronična rana? Je rana na koži (ali sluznici), ki je morda res nastala zaradi zunanje sile (ali pa tudi ne) in se dlje časa ne zaceli ali celo nikoli. Vzrok zakaj se ne zaceli je običajno sistemski. Znana ali neznana obolenja posameznika, preprečujejo pretočnost ranjenega predela, kar ovira zacelitev. Praviloma je taka rana slabo prekrvavljena in posledično slabo prehranjena. K oskrbi take rane je potrebno pristopiti celostno. Ni dovolj, da rano očistimo in primerno pokrijemo, potrebno je veliko več. Pomembna je prehranjenost posameznika in obvladovanje osnovne bolezni (npr. urejen krvni sladkor, če ima bolnik sladkorno bolezen). Marsikdaj se niti ne ve, kaj sistemskega pri bolniku ovira zacelitev.

S Parkinsonovo boleznijo je nekaj podobnega. Je kronično obolenje, ki se je prikradlo počasi in tiho vstopilo v svet posameznika. Najpogosteje ni poznan vzrok, zakaj je prišlo do poškodbe celic, poznamo samo mesto poškodbe. Če se bomo samo fokusirali na celice, ki propadajo in jim po možnosti dodajali Dopamin je to tako, kot da kronično rano samo skrbno negujemo ali celo pokrijemo s presadkom druge kože. Verjetno bo res zaradi skrbne nege rana videti lepša, vendar če se sistemski vzroki vsaj delno ne bodo odpravili, do zacelitve ne bo prišlo.

Gledano iz takega zornega kota, sva oblikovala lastno filozofijo. Pri vsaki kronični bolezni je osredotočenost samo na oboleli organ ali predel v telesu, izguba dragocenega časa. Bolezen se je pojavila, ker se je očitno gledano celostno, v telesu že dlje časa nekaj dogajalo. Nekaj, kar je telo spravljalo iz ravnovesja, kar ni omogočalo nemotenega pretoka.

Človeško telo je »čudež«, kot je »čudež« vse okoli nas. Verjetno nikoli ne bomo izvedeli vseh podrobnosti kako ti čudeži delujejo. To nama je vodilo, da ne izgubljava časa z vprašanji ZAKAJ? ampak KAKO? KAJ? In KDO?

Kako lahko izboljšava pretočnost?

Kaj izboljšuje pretočnost?

Kaj ovira pretočnost?

Kdo nama pri tem lahko pomaga?

KOMENTARJI

Prosimo vnesite svoj komentar!
Ime: