Rehabilitacija v fitnesu 2018

3 x na teden

0
1604

Vaje v fitnesu s katerimi si pomagam pri težavah ravnotežja in motorike. Petkrat do šestkrat na teden 1,5 do 2 ure treninga

Včasih sem se spraševal, zakaj ljudje hodijo v fitnes. Greš v naravo, si na svežem zraku in poskrbiš za zdravje s polno mero zadovoljstva in svežega zraka.

Pred približno petnajstimi leti, se mi je zgodilo, da me po dveh do treh urah smučanja, noge niso več ubogale. Pred tem sva z ženo vsakič smučarski dan izkoristila od začetka in do konca časa obratovanja žičnic. Takrat sem se odločil, da pred naslednjo smučarsko sezono poskusim z vajami v fitnesu. Tri mesece sem pridno vadil in sezona je bila rešena.

Leto 2013 je bilo zamene najtežje, diagnoza Parkinson, bolečine v vratu in roki. Vse športne aktivnosti so povzročale bolečino.

Priporočilo zdravnika ob postavitvi diagnoze, da bom lahko z zdravili in aktivnim načinom življenja dokaj uspešno obvladoval bolezen in upočasnil napredovanje, mi ni dosti pomagalo. Bolečine, ki so me pri tem ovirale, so mi jemale upanje in energijo. Šele testiranja in individualna obravnava v Rehabilitacijskem centru Soča in Termah Topolšica so mi omogočile, da sem si ustvaril svoj program.

Trenutno mi obiskovanje fitnesa pomeni dodatno motivacijo, da vsak dan na tem področju izvedem planirane vaje. Ko enkrat kupiš mesečno karto ti je škoda, da je ne izkoristiš in tako prelisičiš svoj zavajajoči um, ki ti pravi: »Danes se mi pa ne da«.

Pohvaliti moram tudi prizadevanje fitnes mojstrov. Ob informaciji, da imam Parkinsonovo bolezen, so se mi maksimalno posvetili in tudi z njihovo pomočjo delam vaje, ki mi koristijo. Opažam, da sem tudi mladim tema za razmišljanje. Na vsakem koraku so mi pripravljeni pomagati, ko se včasih malo nerodno in okorno »kobacam«. Mladenič me simpatično povpraša: »Ali vadite, ali lahko malo pomagam?«

Opažam, da po mesecu in pol treningov, petkrat do šestkrat tedensko mišice začnejo sprejemati zapis večje gibljivosti. Pri pravilnem večkratnem vztrajnem ponavljanju se mišica nauči določenega giba in nastopi bistveno izboljšanje gibljivosti.

Začel sem prepoznavati povezave med vajami in vsakdanjem življenjem. Včasih ko mi »možgančki« pri delu blokirajo enostavno operacijo, se mi prikaže določena vaja in operacija se poenostavli.

Vaje v fitnesu si razdelim na tri dele.

Nikakor pa fitnes ni dovolj. Doma še vedno izvajam raztezalne vaje. Vsaj enkrat tedensko grem na bližnji hrib. Udeležujem se še drugih dejavnosti o katerih bom pisal kasneje.