Krepitev telesa – vaje

Dnevno

0
2860

Krepitev telesa – vaje                 Slikovni material

V prispevku bom predstavil opise in sklope vaj, katere sem individualno izvajal v Soči in Topolšici, moje vaje in vaje v fitnesu,  za katere še zdravi pravijo, da so težke.

Nikomur ne vsiljujem mojih izkušenj in želim poudariti, DA V KOLIKOR BO KDO IZVAJAL VAJE PO MOJIH OPISIH, JIH BO IZVAJA IZKLJUČNO NA SVOJO ODGOVORNOST.

Opis pripomočkov in mojih individualnih vaj

Mali poligon v dnevni sobi, skoki v obroče in na pručko (ristanc)

Z osnovami vajami in izpeljankami, skoki in preskoki, sem se spoznal v Soči. Doma sem si postavil, za moje ravnotežne težave, kar visoke cilje. Skoki po eni nogi iz obroča v obroč in na pručko. Z desno nogo nimam težav, da  vajo opravim po levi nogi, pa včasih potrebujem tudi od 15 – 30 min. Enostavno  je potrebno prepričati telo- Skoči!

Za ojačitev ramenskega obroča

Imam težave s dvigom rok in bremena nad glavo. Včasih lahko dvignem samo cca. 0-5 kg. Pri tej vaji se trudim stiskati in spuščati v višini ram s stegnjenimi rokami.

Smovey, iznašel jih je bolnik s Parkinsonom. Idealno pri hoji in za vaje v domačem okolju.

Poglejte si film, kjer so zelo nazorno prikazane vaje.

Gobica za  ravnotežje

Gobica za ravnotežje je v kombinaciji žoge odličen pripomoček  za vaje ravnotežja. Prvo sem treniral  stanje na gobi in kasneje podajanje žoge. Gobico posadim na stol , se usedem nanjo in lovim ravnotežje. Kasnejša vaja, da me žena rahlo potiska levo, desno, naprej in nazaj in ob tem lovim ravnotežje.

Elastike za raztezne vaje

Z elastiko se z malo domišljije izvaja mnogo izpeljank razteznih in vaj za ojačitev  mišične  mase. Barve elastik določajo težavnostno stopnjo razteza.

Žoge za podajanje iz različnih položajev.

Žoge uporabljam za podajanje pri vajah za ravnotežje in za razne vaje, ko potrebujem lovljenje ravnotežja. Zanimiva vaja je, ko dam žogo pod ledveni del in dvigujem noge nekaj cm od tal.

Kolebnica

Prebujanje malega otroka, ko skače s kolebnico. Težko, vendar gre,  ko prepričam možgane »skoči«.

Uteži za gležnje ali zapestje

Od začetka sem uteži namestil na zapestji in gležnja ter z njimi hodil po stanovanju. Sedaj jih uporabljam pri vajah, da dosežem večjo obremenitev.

Žogice za stiskanje za zapestje. Uteži za vaje  zapestja in elastika za raztezne vaje.

Žogico je dobro imeti stalno v roki, saj me opominja, da moram razgibavati levo roko. Sedaj uporabljam tenis žogico. Uteži mi pomagajo razgibavati zapestje leve roke.

Gugalnica, idealno za ravnotežje.

Gugalnico mi je naredil prijatelj,  po skici iz Soče. Zelo težka vaja, vendar z vztrajnostjo sem dosegel, da brez opore stojim na njej in se  »guncam«.

Vaje z veliko žogo

Vaje so mi dodatno pokazali v Topolšici. Potrpežljivost je v našem stanju nujno potrebna. Tedni in  meseci ne pomenijo nič. Poglej film.