Ko ne gre več

Dnevno

0
1873

Točka ko ne gre več, se je pojavila z zimskimi meseci 2017.

( Vse napisano je moje opažanje in prehojena pot – niso nasveti ali sugestija)

Popotovanje se je začelo s postavitvijo diagnoze. Fraza celostna obdelava pacienta pomeni, da sa s pomočjo partnerja, svojcev in prijateljev “ŽIVIŠ” človeka vredno življenje.

Cenim pomoč zdravstva, kar  pa ni dovolj. 18 mesečna čakalna doba ne more nuditi več kot nudi.

Prišel sem do spoznanja, da imam dve poti;

  • bolan – ne morem
  • ali obrniti list v začrtani življenjski poti

Ker sem imel dovolj padcev s kolesom,  padcev med hojo na Vrhniško Planino, padcev na domačem vrtu in utapljanjautapljanja med plavanjem je bila potrebna odločitev.

Ne morem ni beseda temveč fraza, da ni treba, zato sem  začel drugače razmišljati.

DIAGNOZA; možnost MSA je privedla do spoznanja, da zdravila ne delujejo, kot bi želeli, lahko bi rekel, da sem po njih slabši.

Okrog NOVEGA LETA je bila hoja na Planino, milo rečeno “muka”. Tri vzpone me je Mojca skoraj prinesla na Planino. Nobene ISKRICE zakaj nadaljevati.

Ali pa je velika ISKRICA dejstvo, da sem bil na Planini. Neprecenljiva pomoč Žene in prijateljev, ki so NAJU SPREMLJALI in me podpirali so mi vrnili moč in energijo za lažje vzpone.

1 x Yes

Kolesarjenje se je spremenil v padanje. Nabavil sem kolo na elektro pogon IN padci so še vedno prisotni. Ščitniki na komolcih in kolenih ter čelada so nujni in potrebni.

Ni pravila, ko enkrat padem – padam. Naslednji dan pa kot, da ni težav.

2 x Yes

Plavanje je najnevarnejše od dejavnosti s katerimi se soočava. Samo moja mirnost in sreča, da več kot pol minute zdržim pod vodo dajeta možnost ženi, da z neizmerno potrpežljivostjo požene moje telo v vodni sistem in me tudi izkrca na obalo. Nabavila sva rokavčke za odrasle, kar pa ni dovolj.  Noge in rit silita iz vode, glava pa pod vodo. Da mi žena drži noge pod vodo je edina rešitev.

Plavanje je zelo nevarno početje. Možno je edino pri usklajenosti in zaupanju.

3 x Yes

VOŽNJA s gumenjakom

Že sedmo leto teče odkar imamo čoln 2,85 m in motor 5 KM. Glede na moje težave je vstop in sestop prava avantura. Se pa pripeljeva do zalivčkov in tudi več urna plovba ni problem. V preteklosti sem se čudil rešilnim pasovom v čolnu. Danes je na mojemu telesu.

4 x Yes

FIZIOTERAPIJA in raztezne vaje

Pomembnost masaže, razteznih vaj in fizoterapije je neprecenljiva. To področje je zelo dobro pokrito na najinih straneh

5 x Yes

ALTERNATIVNA ZDRAVLJENJA

Smo ena od redkih držav, ki ne prizna skoraj ničesar. Mogoče me pa še najbolj moti zavajanje sosednih držav, katere očitno zavajajo svoje paciente. Za vsako pomoč, za katero smo prikrajšani ni nobenega opravičila, pa če tudi boljše počutje traja samo en dan.

6 x Yes

TOPLICE – SOČA

Težave s katerimi se soočate naj vas ne odvrnejo od Topolšice, zdravljenje nam pripada in se ga dobi.

Rehabilitacija v Soči, Predlagam, da se udeležite njihovih terapij.

7 x Yes

Področje – skrb za dobro prebavo oz. odvajanje izločkov

V primeru, da te zanima mi piši na e-mail

8 x Yes

Maj 2017

Pred tremi leti se je prvič pojavil deficit pri plavanju. Roke niso hotele sodelovati. Potrebno je bilo veliko moči in koncetracije, da sem obstal nad vodo. Čuden občutek ko noge in zadnjica sili iz vode, glava pa rine pod vodo. Pomoč žene je bila dragocena in nujna. Ker nama ni nihče povedal kako je potrebno  ukrepati je bilo učenje kar naporno. Več mesecev sem se ponovno učil plavati. Kdo bi po zdravi logiki utapljajočemu potiskal noge pod vodo !

!