Procesi, nevarni možganom.

0
1035

Procesi, nevarni možganom. Možgani so občutljivi za poškodbe zaradi oksidativnega stresa, ki kvarno vpliva tudi na celične proteine. Poleg oksidativnega stresa so za možgane nevarni še vnetni procesi in spremembe v možganskem ožilju. Vsi ti trije procesi – oksidativni stres, vnetja in okvare možganskega ožilja – negativno vplivajo na umsko delovanje in vodijo do tako imenovane kognitivne motnje…..Še najbolj je obvladljiv oksidativni stres in antioksidanti so pravi »protistrup« za njegovo odpravo ali blažitev.

Vnetni procesi – Na poškodbo telo odgovori z vnetnim procesom kot obrambnim mehanizmom. Običajni simptomi vnetnega procesa na primer po poškodbi gležnja so bolečina, oteklina, povečana temperatura okrog gležnja, pordela koža in zmanjšana gibljivost gležnja. Seveda je takšen odgovor začetek zdravljenja poškodbe. Če pa so vnetni procesi dolgotrajni, lahko postanejo škodljivi in lahko naredijo več škode kot koristi…..V študijo, ki je bila objavljena v strokovni reviji Nevrology,je bilo vključeno 447 starostnikov, starejših od 63 let. Vsem udeležencem raziskave so z magnetno resonanco slikali možgane, testirali z baterijo nevropsiholoških testov ter izmerili krvno substanco, ki kaže na prisotnost vnetja. Rezultati študije so pokazali, da so posamezniki s povečanim vnetjem dosegli slabše rezultate na testih, ki so merili sposobnost načrtovanja in odločanja.

Povečana količina adrenalina in kortizola kot posledica kroničnega stresa je lahko dokaj kvarna in negativno vpliva tako na zdravje kakor tudi na možgansko delovanje. Raziskave so pokazale, da zlasti povečan nivo kortizola v možganih lahko negativno vpliva na hipokampus.

(UMOVADBA za bistre možgane v poznih letih,   dr. Vojko Kavčič, str. 73, 115, 116)