S čim se sooča partner

Partner ima pomembno vlogo pri premagovanju težav

0
1897
  • Ne glede kakšen odnos sta imela partnerja pred postavitvijo diagnoze je odnos spremenjen
  • Proces žalovanja, izguba zdravja partnerja s katero se mora soočiti prinaša stiske, ki se intenzivneje pojavljajo ob določenih dogodkih (npr. dopust ni več tako brez skrben, sam opušča določene aktivnosti, ker jih s partnerjem ne moreta početi več skupaj…..), sam se ob tem uči – išče nov smisel življenja.
  • Sam mora prevzemati določeno delo, vlogo, za katero je prej poskrbel partner.
  • Večkrat okolica deluje s svojimi reakcijami tudi na partnerja demotivacijsko. Nerazumevajočih vprašanj je večkrat deležen partner kot bolnik sam.
  • Nihanje razpoloženja, ki se izboljšuje z uspehi in poslabšuje z neuspehi (mene osebno neuspehi, pogled na moža, ki je nemočen ob določenih trenutkih, veliko bolj prizadene kot njega. Sam pravi, da se takrat dokaj dobro počuti, čeprav zgleda grozno. Ob takih trenutkih je Miro s svojo življenjsko filozofijo bolj opora meni kot jaz njemu.)
  • Pomanjkanje časa, še posebej če je še v službi
  • Nezdrav način življenja (veliko negativnih čustev- strah, žalost…., pomanjkanje časa za ukvarjanje s sebi primernimi aktivnostmi,…..)
  • Pomanjkanje časa, znanja in možnosti za delo na sebi, kar ima lahko za posledico tudi, da sam zboli.

 

Naloge partnerja na fizični ravni :

Bolniki, ki postanejo zaradi napredujoče bolezni odvisni od drugih, potrebujejo pomoč pri vseh temeljnih življenjskih aktivnostih: gibanje, oblačenje, slačenje, osebna higiena, prehranjevanje in izločanje. Koliko in kakšno pomoč potrebujejo bolniki je seveda odvisno od njihovih omejitev. Pri tem je potrebno vedno znova poskrbeti, da bolnik sam ali ob pomoči izvede vse tiste aktivnosti, ki jih še zmore. To zahteva veliko časa, znanja  in potrpljenja od osebe, ki mu nudi pomoč.

Oseba, ki je v takšni fazi sposobna in pripravljena negovati partnerja,  mora imeti pomoč s strani strokovno usposobljenih oseb, ki jo naučijo, kako na pravi način izvesti določeno aktivnost in jo seznanjajo s pripomočki, ter kje so le ti dosegljivi. Oseba, ki neguje svojca, mora biti tega dela tudi obdobno razbremenjena. Stalno spremljanje in evalvacija trenutnega stanja osebi dajala občutek varnosti in dopolnjevala znanje.